gezien: The Hobbit, the Desolation of Smaug

Vorig jaar kregen we deel 1 van The Hobbit op ons afgevuurd en dat vond ik een prima filmke. Het was dus uitkijken naar het vervolg, want deel 1 eindigde met een cliffhanger van jewelste (anders lokken ze niemand naar het vervolg natuurlijk).
Omdat mijn geheugen een zeef is, moest ik toch even een synopsis lezen van deel 1 om helemaal mee te zijn met deel 2. Goeie zaak, want je krijgt in het begin slechts een heel minieme reminder over wat er nu weer in deel 1 is gebeurd.

Het verhaal draait om de dwerg Thorin, die samen met 12 andere dwergen op een queeste is naar de Lonely Mountain, waaronder de oorspronkelijke dwergenstad is gehuisvest. De gigantische goudschat van de dwergen ligt bewaard in de stad, alsook de “arkensteen”. De eigenaar van de steen mag zich de koning van het dwergenrijk noemen.
smaugProbleempje is dat de draak Smaug zich genesteld heeft in de Lonely Mountain. Om deze reden wordt hobbit Bilbo mee op sleeptouw genomen. Smaug kent de hobbit-geur niet en hobbits staan ook bekend om hun dievenkunst, ideaal om dus stiekem die arkensteen vanonder Smaug’s stinkende adem te stelen.

In deel 1 zagen we al een stuk van de tocht naar de Lonely Mountain, waarbij het gezelschap af te rekenen kreeg met trollen en vooral moordlustige Orken. Deel 2 bouwt hierop verder. De strijd met de Orken is nog lang niet gewonnen, maar het gezelschap krijgt hulp uit onverwachte hoek: elfen. Ondanks een vijandig onthaal door de Elfenkoning (de vader van Legolas (Orlando Bloom, die ook in Lord of the Rings de rol van Legolas op zich nam))legolas, krijgen de dwergen en Bilbo na hun ontsnapping uit het Elfenrijk de hulp van Legolas en van Tauriel, een vrouwelijke elf die een oogje heeft laat vallen op de dwerg Kili. Die hulp is meer dan nodig, want de Orken blijven het gezelschap achternajagen.
Het gezelschap krijgt vervolgens hulp van een vreemdeling die hen naar Meerstad brengt, een stadje aan de voet van de Lonely Mountain. Het laatste stuk van de queeste breekt aan: vinden ze de geheime deur die toegang geeft tot de verborgen stad en kan Bilbo de draak Smaug misleiden en de arkensteen bemachtigen?
Die vragen worden ook beantwoord  in de film, maar gezien er nog een derde deel komt eindigt ook deze keer de film met een ferme cliffhanger.

Een klein zijspoor in de film, is het lot van tovenaar Gandalf. In het begin vergezelt hij de bende, maar aan het elfenwoud laat hij hen plots in de steek om een eigen strijd te gaan voeren. Een beetje bizarre wending die ik niet helemaal begreep, maar ja. Heb het boek nooit gelezen, dus geen idee of dat nu zo in het boek ook was of niet.

De film biedt veel actie en spektakel, zoals we in deel 1 ook al kregen. Het is duidelijk dat er vaart in de film moest zitten en er werden dus heel wat monsters en ongedierte opgevoerd om ons geen minuut te vervelen. De scène met de gigantische spinnen in het woud was voor bibi er wel wat over, ook al bleken ze makkelijk te doden met één steekje.
Toch vond ik de film wat te lang uitgerokken (hij duurt bijna 3 uur). Te weten dat het boek The Hobbit zelfs geen dikke pil is (in tegenstelling tot Lord of the Rings) en toch in drie delen wordt verfilmd, wil al wel wat zeggen. Karakters worden ook niet uitgewerkt of zo, je krijgt nauwelijks voeling met één van de personages wat wel jammer is. Alles is duidelijk op actie en effects gezet en het verhaal werd daardoor een beetje verwaarloosd. Een gemiste kans.
Misschien ligt het ook aan het feit dat dit de overgangsfilm is. Deel 1 vond ik geweldig goed, omdat hier heel de basis van het verhaal wordt gelegd. Nu hadden we het middendeel dat toewerkt naar een climax en daar moeten we nu weer een jaar op wachten. Dus hopen maar dat de verwachtingen voor deel 3 kunnen ingelost worden!

hobbit

Advertenties

Een gedachte over “gezien: The Hobbit, the Desolation of Smaug

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s