gevolgd: Ultratrail-clinic van Mudsweattrails

Enkele maanden geleden schreef ik me samen met Christine in voor een ultratrail-clinic georganiseerd door Mudsweattrails. Niet dat ik dit jaar een ultra zoek te doen, maar de Marathon du Mont Blanc is voor mij een beetje ultra-achtig gezien ik er, met mijn gebrekkige ervaring aan berglopen, toch wel de volle 9 uur over zoek te doen.
Vooral het praktijkgedeelte van het programma sprak me aan: technieken van bergop en bergaf lopen en leren met stokken lopen. Zaken die ik absoluut niet onder de knie heb, ondanks al ettelijke trails op m’n “palmares”. Ik modder letterlijk nogal aan en merk bij mezelf dat ik heel veel energie verspil daardoor.  Wie weet zou ik op die clinic wel de juiste truken van de foor leren.

Gisteren was het eindelijk van dat.  Om 6 uur ’s morgens (!) stond Christine aan m’n deur, daarna pikten we nog Peter op in Deurne en dan op naar Nijmegen waar de clinic plaatsvond.
Een 50-tal mensen was ingeschreven voor de sessie van zondag, op zaterdag was de clinic ook al eens doorgegaan.
Gi en ThomasLesgevers van dienst waren ultratoppers Gideon Zadoks en Thomas Dunkerbeck (foto bron: http://www.mudsweattrails.nl). Als je het trailrunnen wat volgt, dan zijn dat heel bekende namen. Ze eindigen dan ook vaak in de top 3 of toch minstens in de top 10, van loodzware ultratrails in de bergen. Heel sympathieke kerels die ons een dag lang meenamen in hun passie van het trailen. Zalig om naar te luisteren en vooral…we staken er enorm veel van op.

Wat er zoal aan bod kwam

Een hele brok theorie, waaronder:

  • hoe train je voor een ultratrail? Het gaat niet zozeer om kilometers malen, wel om kwalitatieve kilometers maken (een 50 km per week met heuvels, interval, loslopen en lange duurloop) levert een zeer goeie basis), aangevuld met krachttraining om je gestel klaar te stomen om die bergen op te gaan. Daarbij is ook een goede uitgebalanceerde jaarplanning heel belangrijk: momenten van pieken afgewisseld met een periode van relatieve rust;
  • het mentale aspect en hoe dat aspect te trainen door onder meer visualisatie of afleidingen te voorzien;
  • wedstrijdvoorbereiding in al zijn aspecten en welke voeding tijdens een ultra.

Daarnaast ook twee praktijkgedeelten:

  • Gideon leerde ons de finesses van het stokkenlopen. Twee technieken kwamen aan bod, de ene voor een zeer steile helling, de andere voor iets minder steile hellingen. Gek genoeg raakte ik het snelst aan de slag met m’n stokken op de heel steile helling. Laat die dus maar in overvloed komen op de Mont Blanc! 😉
    We deden dit praktijkgedeelte in een mooi stukje bos vlakbij het sportcentrum. Ik had m’n Suunto mee en noteerde 200 hoogtemeters op 4 km training, niet slecht. Vooral heel plezant.
  • Thomas leerde ons in het tweede gedeelte de juiste technieken om efficiënt bergop te lopen en te stappen zonder stokken. Ook de afdaaltechniek werd bespreken. Naast het nodige lef, komt het erop neer om vooral met de voorvoet te landen, waardoor je minder kans hebt op wegglijden. Dat wordt wat oefenen, want ik ben een rasechte hiellander.
    Dit stuk werd in een ander natuurgebied vlakbij het sportcentrum gegeven. Een waar pareltje met een prachtig uitzicht vanop de heuvel, en enkele pittige lange hellingen waar we door drilmeester Thomas op en af gestuurd werden. Op 6 km afstand hadden we zo 300 hoogtemeters getraind. Pittig.

Naast de twee buitentrainingen, kregen we ook nog een uitgebreide sessie over krachttraining. We kregen twee zeer effectieve oefeningen aangeleerd, waarmee we thuis of in de fitness vlot mee aan de slag kunnen. Door die krachttraining train je die spieren die noodzakelijk zijn om het berglopen aan te kunnen. Ik weet wat doen de komende maanden.

Na de clinic waren we met ons drietjes het volmondig eens: dit was een ongelooflijk leerrijke dag. Het kon ons enthousiasme alleen maar vergroten om volop voor onze doelen te gaan.
Bedankt Gideon en Thomas voor deze superervaring!

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s