op karakter

De laatste lange duurloop voor de marathon van Zeeuws-Vlaanderen. 3 uur rustig lopen, dat was het plan. Het werd een heuse training op karakter.
Door omstandigheden kon ik vandaag enkel in de namiddag trainen en ik had het geluk dat loopmaatje Christine ook kon. We hadden om half 2 afgesproken aan het Zoniënwoud. Zij zou een dikke 2 uur trainen, ik dan 3 uur.

De dag begon echter niet zo best. Ik voelde me moe, ondanks een deugddoend nachtje slaap. Daarbij waren m’n darmen nogal speels, letterlijk. De ochtend voor een deel doorgebracht op het toilet, olé. ’s Middags wel goed kunnen eten, maar qua hydratatie was ik precies niet al te best in balans toen ik om half 2 met Christine aan de training begon.

Gelukkig had ik bijna 2 liter water mee, want van bij de start voelde ik me enorm dorstig en moest ik bijna continu slokjes nemen.
Het parcours in het Zoniënwoud is niet superzwaar, maar ook niet simpel. Grotendeels onverhard met bijna geen enkel stukje plat. Een aantal pittige hellingen, gelukkig ook goeie afdalingen en voor de rest vooral vals plat (op en neer) of licht glooiend.

Samen met Christine liep ik eerst de rode lus. Vanaf het sportcentrum is dat 20 km, wij startten aan de parking, vandaar is het een kleine 19 km. Al na enkele kilometers begon ik af te tellen, ik wou gewoon al stoppen. Mijn lijf weigerde dienst, ik moest zwoegen om het tempo van Christine bij te houden (dat ging tegen een 9,5 à 10 km/u gemiddeld). En dat dorstig gevoel bleef maar duren. Twee hellingen raakte ik amper op en moest ik stappen. Kans om een fotootje te nemen, dat wel.
DSCN0636 DSCN0635

Ik wou echter niet te veel onderdoen voor Christine en op dat vlak was het een zegen dat ze erbij was. Ze sleurde me er die eerste 2 uur stevig mee door (zonder dat ze het zelf besefte). Dat had ik dan toch al achter de kiezen. Maar dan moest ik nog eens een uurtje voort. Dat deed ik via de blauwe lus, goed voor 10 km (vanaf het sportcentrum, een kleine 9 km vanwaar ik de lus startte). Zo zou ik uitkomen op 28 km. 9 km op een uurtje, in normale omstandigheden een eitje, maar nu leek het me een helletocht. Christine liep nog even een stukje mee op (ze wou 22 km op de teller hebben), maar ik liet haar direct gaan. Ik moest echt even wandelen en wat bijtanken en eten. Daarna op m’n eigen tempo verder en het werd een uur lang spartelen en mezelf voortslepen. Regelmatig een stukje gewandeld om rustig wat te drinken. Zo liep ik meestal om en bij de kilometer om dan weer even 100 m te wandelen. Op die manier kon ik die 9 km mooi in stukjes verdelen, dat maakte het mentaal wat makkelijker om vol te houden.
DSCN0638 DSCN0639

Qua timing lukte het alleszins perfect: na exact 3 uur stond ik aan de auto, met 27,9 km op de teller. Die 100 meter kon ik er nog wel bijdoen, maar ik had op dat moment effe een stevig “foert”-gevoel. Het hoefde niet meer.

Nu achteraf toch wel blij dat ik heb doorgezet. Karakter is nodig om sommige dingen te overwinnen. Het zou maar al te gemakkelijk geweest zijn om te stoppen na 2 uur omdat ik eens een minder dagje had. De voorbije weken waren ook vermoeiend, zowel op trainingsvlak als op werk- en privévlak. Soms komt alles eens tesamen en wordt het wat te veel. De komende twee weken mag het op trainingsvlak alleszins een beetje rustiger aan. Helaas heb ik geen vakantie, dus op werkvlak wordt het allesbehalve rustiger. En privé staan we de komende weken voor een stevige herstelklus in onze living wat wel de nodige stress en druk gaat meebrengen.
Dus misschien maar goed dat ik even niet het onderste uit de kast moet halen op trainingsgebied.

 

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s