marathon van Zeeuws-Vlaanderen

Gisteren was het eindelijk van dat: de marathon van Zeeuws-Vlaanderen. Een belangrijke test in aanloop naar de Mont Blanc Marathon. Deze marathon ging ik dan ook als training lopen, niet als wedstrijd. En toch was ik zenuwachtig. Die marathonafstand blijft imposant, hoe je het ook draait of keert.

Ik had gelukkig heel fijn gezelschap onderweg. Loopmaatje Heidi ging mee op stap en we kregen de begeleiding van onze supercoach Tiny, die als rem zou fungeren (gezien we ons niet te veel mochten forceren) en morele steun. Dat konden we wel gebruiken.

De marathon van Zeeuws-Vlaanderen gaat van Hulst naar Terneuzen (en volgend jaar in de andere richting). Op de markt van Hulst was het een gezellige drukte bij de start, met heel veel ambiance. Het zorgde voor een ontspannen start. Na een paar honderd meter was het even drummen toen we een smal pad op gingen. Vanaf dan liepen we een wondermooi parcours af. Eerst de vesten rondom Hulst af en daarna de weidse velden in. Ook de Clingse bossen werden aangedaan, waar ik vorig jaar eens met Gunther en Selena trainde. Het parcours liep voor een deel op onverharde ondergrond, deels over asfalt. Heel gevarieerd, zowel qua ondergrond maar ook qua zichten. Het was echt genieten alleszins, één van de mooiste marathons die ik tot nu toe al liep.

De marathon zelf ging eigenlijk heel goed. De eerste helft rondden we in ongeveer 2u 7 minuten. Een rekensommetje leerde me dat ik aan dat tempo zelfs een PR zou lopen. Maar ik wist ook wel dat dat ijdele hoop was en het was helemaal mijn doel niet om me te forceren om een PR te lopen. De tweede helft is nu eenmaal zwaarder bij een marathon en ik weet dat ik vanaf een kilometer of 25 last van mijn benen krijg. Gek genoeg gebeurde dat laatste niet echt. Geen verzuurde bovenbenen, zoals bij mijn vorige marathons het geval was, wel een beetje vermoeidheid (wat normaal is). Wat wel weer opspeelde was mijn maag. Die begon vanaf een kilometer of 25 weer lastig te doen en vanaf 32 km liep ik weer met stevige maagpijn. Op 31 km had ik een beetje cola gedronken aan de drankpost en die bevatte nog te veel koolzuur. Dat brak me stevig op. Hevige steken, maar ik besloot door te zetten. Een paar korte wandelpauzes gehouden waarbij ik stevig in en uit-ademde, en ook een Motilium genomen. De maagpijn ebde stilaan weg tot er enkel nog een beetje een zeurend gevoel achterbleef, maar dat was doenbaar. Gelukkig voor mij had Heidi op dat moment ook even een dipje, zodat we allebei even wat terugvielen. Tiny deed zijn uiterste best als mental coach om ons allebei op gang te houden, wat lukte.

Bij de drankpost op 36 km kreeg Heidi plots vleugels en die begon me daar een vaart te trekken. Ik ging uiteraard mee maar voelde dat mijn maag dan weer begon te protesteren. Tiny had er een kant-en klare uitleg voor…mijn benen vragen veel zuurstof waardoor mijn maag zuurstoftekort lijdt en dus niks meer kan verwerken. Ik mocht van hem dus ook zeker niks meer eten (maar had van heel de marathon eigenlijk nog amper iets gegeten), want dat zou me nog meer opbreken. Hopen maar dat ik de man met de hamer niet zou tegenkomen, want dat kon ik echt wel missen als kiespijn.

Tot 39 km heb ik Heidi gevolgd, dan was er weer een drankpost waar we weer eventjes wandelden en dan vloog Heidi er weer vandoor. Ik liet haar maar gaan, ik wou in volle glorie over de eindmeet komen en niet al kotsend van de maagpijn. Dat ene minuutje verschil zou het nu ook niet maken. Ik liep dus gewoon lekker aan mijn eigen tempo verder, samen met Tiny die zichtbaar genoot dat zijn twee poulains vlot de finish haalden.

Ons doel om onder de 4u30 te eindigden haalden we royaal. Heidi finishte in 4u24, ik in 4u25. Dik oké voor een training alleszins! En ik ben met een grote smile al lopend over de finish gegaan, wat moet een mens nog meer!

Ben heel tevreden over deze marathon. Oké, die maagpijn was niet zo leuk, maar dat is iets dat me zal blijven geselen, vrees ik. Op de trails heb ik daar geen last van, omdat de inspanning daar anders is (veel wandelstukken, waardoor mijn maag de tijd krijgt om e.e.a. te verwerken), dus op dat vlak maak ik me niet te veel zorgen voor de Mont Blanc Marathon.
Heel fijn om constateren was dat mijn benen vlotjes meewilden tot het einde. Da’s een eerste keer dat ik zo lang kon lopen, zonder dat mijn benen compleet de vernieling in draaiden. Ook een gevolg van het traillopen, vermoed ik. Tot op het einde kon ik alleszins tempo’s blijven lopen tot dik 10 km/u.
En nog een belangrijke constatatie: moest ik vroeger op een marathon om het half uur gelletjes en dergelijke nemen met koolhydraten, om geen man met de hamer tegen te komen, kon ik nu de finish halen met amper iets extra van voeding. Ik heb rond 12 km één gelletje genomen, en tussen 15 en 23 km heb ik 3 x 1/3e van een stukje Overstim-reep gegeten. En dat was het dan. Mijn lichaam kan dus duidelijk al wat beter om met een lange inspanning, waardoor ik ook vlotter op vetverbranding kan teren.
Allemaal positieve evoluties alleszins, waarvan ik hopelijk op 29 juni volop de vruchten kan plukken.

En nog een hele dikke merci aan Heidi en Tiny voor het gezelschap en de mentale ondersteuning! 🙂

foto genomen door ene Alain Timmermans, die met het petje ben ik 😉

zeeuws-vlaanderen

Advertenties

3 gedachten over “marathon van Zeeuws-Vlaanderen

  1. Balen van de maagpijn Ruth, maar beter om nu te leren wat je ermee moet doen, dan straks op je nog grotere uitdaging. Fijn dat je zoveel steun had aan je coach.

    Groetjes,

    Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s