getest: de Kalenji Kiprun MD

Via het Decathlon testpanel kreeg ik de kans om loopschoenen uit te testen. Zoiets moet je me natuurlijk geen twee keer vragen om te doen. Met plezier testte ik dus de Kalenji Kiprun MD uit.
Vorige week woensdag nam ik mijn flashy roze exemplaren in ontvangst en ondertussen testte ik ze drie keer uit (5 km, 8.2 km en 10.6 km). Tijd om m’n bevindingen kenbaar te maken.

Wat zegt de fabrikant Kalenji zelf over deze loopschoenen?

De Kalenji Kiprun MD is ontworpen voor hardlopers die vooral middellange afstanden op de weg lopen (tot 21 km) en een neutrale looptred hebben.

De Kiprun MD is ontworpen om beter tegemoet te komen aan de verwachtingen van halve-marathonlopers, de combinatie demping en dynamiek is ideaal voor dit soort afstanden.

De ‘foulée’ van lopers en loopsters op middellange afstanden en ook de spierbelastingzijn niet dezelfde als die op kortere afstanden (zoals 10 km). Om op de behoeften van die specifieke doelgroep in te spelen, heeft Kalenji de KIPRUN MD ontwikkeld.

Om een optimaal comfort te garanderen gedurende de volledige afstand, heeft Kalenji zich vooral op deschokdemping geconcentreerd, iets wat bij loopschoenen van groot belang is. De dynamische eigenschappen van het model werden evenwel niet uit het oog verloren.

Schokdemping en dynamisme: ideaal voor middellange afstanden

De geometrie van de zool is geoptimaliseerd om de impact van de loopbewegingen beter op te vangen. De schokdemping wordt gegarandeerd door een bolvormige ring die in de tussenzool is verwerkt en een andere samenstelling heeft. Het doel? De ‘schokgolf’ opvangen die ontstaat door de impact op het hielbeen.

Het gebruik van EVA-schuim zorgt ervoor dat de kwaliteit van de schokdemping optimaal blijft. De zool heeft dezelfde geometrie ter hoogte van de voorvoet, onder het eerste middenvoetsbeentje.

De samenstelling van de tussenzool is niet dezelfde als die van de KIRPUN SD loopschoen. Kalenji heeft EVA-schuim gebruikt die schokken nog beter opvangt, vanaf het vertrek van je loopwedstrijd tot aan de finish.

De Kiprun is dus een schoen voor de wegloper, tot halve marathon-afstand.

Hij wordt geleverd in een neutrale of een anti-pronatie-uitvoering. Omdat ik sportsteunzolen draag, koos ik voor de neutrale uitvoering. Voor dames is de nieuwste uitvoering nogal flashy te noemen:

vers uit de doos
vers uit de doos

Felroze, gecombineerd met fluo-geel en zeer fel afstekend wit…opvallen doe je sowieso met deze schoenen.
Op mijn eerste loopje combineerde ik ze nog met een gloednieuw paar Kalenji-sokjes in turquoise-blauw…een combi die ervoor zorgt dat ik in de winter geen extra verlichting ga moeten meenemen. Ik val zo wel goed genoeg op.

kiprun

Qua look dus zeer opvallend. Je kan voor of tegen zijn. Mij stoorde het alleszins niet.

Mijn bevindingen

pasvorm

De Kiprun heeft een aangename pasvorm. Rond de middenvoet sluit de schoen goed aan, maar aan de tenen heb je een zee van ruimte. Ook rond de enkels sluit de schoen goed aan. Niks op aan te merken dus.
Ik draag sportsteunzolen in m’n loopschoenen (de oorspronkelijke zool haal ik er uit) en ik denk dat deze niet zo geschikt zijn voor de Kiprun. Net door de smalle middenvoet duwen de steunzolen (die vrij breed zijn) tegen het zachte mesh langs de zijkant (het roze stuk vooraan opzij op de foto hierboven). Niet hinderlijk bij het lopen, maar ik vrees dat dit voor zeer snelle slijtage zal zorgen in de schoenen. Op dat vlak is een iets bredere schoen een betere keuze als je sportsteunzolen moet dragen.

loopcomfort

Ondertussen deed ik drie trainingen met de Kiprun en kan ik me wel een idee vormen over het loopcomfort. Dat is alleszin een goede meevaller. De schoenen voelen goed aan tijdens het lopen en ik heb geen last van nare pijntjes of dergelijke. Enige lastige puntje was een lichte blaarvorming aan de achterkant van m’n voet (ter hoogte achillespees), maar dat kon ook aan m’n steunverband liggen (voor m’n enkel).
kiprunmd2

Qua demping is deze schoen terecht ontworpen voor de korte tot middellange afstand. Ik vind het dempend vermogen een pak minder dan m’n andere loopschoenen (die wel voor lange afstand geschikt zijn). Zelf zou ik met deze Kiprun niet verder dan een 15 km willen lopen, kwestie van blessures te vermijden. Een halve marathon lijkt me inderdaad het absolute maximum. Niks mis mee, gezien Kalenji zelf aangeeft dat dit ook de bedoeling is van deze schoen.

Qua stabiliteit is het duidelijk dat dit een schoen voor op de weg is. Ik heb er ook een heel aantal stukken op onverhard terrein mee gelopen en bij de 2e loop ook op wat technischer terrein en dan kwikten mijn enkels toch wel een paar keer om. Qua grip echter geen probleem om er bv. op droge onverharde (niet te technische) paden mee te lopen. Ik ben geen enkele keer uitgeschoven alleszins.

Conclusie

De Kalenji Kiprun MD is met zijn zeer democratische prijs van 79,99 euro een prima schoen voor de korte afstand en op de weg. Ik zou hem ook aanraden voor bv. starters die nog niet te fors willen investeren in een loopschoen, maar toch met goed gerief aan de slag willen gaan.

Lopers met steunzolen kijken echter best wel goed naar de pasvorm en hoe de steunzolen passen in de schoen. Het zou jammer zijn dat de steunzolen voor heel snelle slijtage zorgen.

Ik ga mijn paar alleszins zeker blijven gebruiken voor kortere hersteltrainingen en in de winter als ik ’s avonds niet in m’n getrouwe trailgebiedjes kan gaan trainen.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s