Vacance en France 2014

Aan ons verblijf in Chamonix koppelden we een vakantie van een kleine 2 weken. Niet in Chamonix zelf, want da’s nogal kostelijk. Na 3 dagen heb je dat stadje trouwens wel gezien, maar voor dagtochten in de bergen is Chamonix natuurlijk wel een schitterende uitvalsbasis. Met een niet-sportieve man en een kleuter van 4 jaar, zocht ik toch maar een andere bestemming voor onze vakantie. Dit voorjaar boekte ik dus een stacaravan op een camping nabij het uitgeleefde stadje Pont-de-Bonvoisin vlakbij het Chartreuse-massief. De camping zelf was supergezellig en aan de caravan was absoluut niks aan te merken (gloednieuw zelfs, we waren nog maar het 3e stel dat erin verbleef).

Die eerste week dat we er waren werden we verwend met een heerlijk weertje. Ideaal voor leuke uitstapjes gevolgd door een plons in het zwembad.

Enkele uitstappen die we ondernamen:
Chambéry: middeleeuws stadje dat 2 grote troeven heeft –> olifanten en een oud chateau. Dat chateau bezochten we niet (wij zijn geen museumgangers, vooral ook omdat onze 4-jarige de boel er zou afbreken). De olifanten (een standbeeld waar uit vier zijden een olifant komt “uitgewandeld”)  konden echter op veel bewondering rekenen van onze Seppe.

 

 

DSC02672

Domain des Fauves: we dachten dat dit een enorme tourist trap zou zijn, maar nee hoor. Achter de kleine gevel huisde een enorm domein met heel wat wilde dieren, waaronder enkele tijgers, leeuwen en puma’s, die ook nog eens heel wat ruimte hadden (dus geen kleine kotjes). Daarnaast ook nog springkastelen een een speeltuin en je raadt zo al dat onze Seppe dit een geweldige uitstap vond.

DSC02633DSC02642  – Les Grottes des Echelles (Saint-Christophe s.Guiers): twee grotten te bereiken via een prachtige kloof waar ook een oude Romeinse muur in de rotsen is gebouwd. De grotten zijn enkel te bezoeken met een gids. De eerste grot was maar zozo, maar de tweede grot was adembenemend mooi, vooral omdat je ze doorwandelt via een vlonderpad (les échelles). De wandeling terug via de kloof was dan weer volop genieten.

DSC02695DSC02699DSC02702DSCN0898

Les Grottes de la Balme: een prachtige grot, totaal niet te vergelijken met die van St. Christophe, die je zonder gids kan bezoeken. Sommige stukken zijn zo smal dat je best niet te veel kilo’s op je lijf meesleurt of je loopt vast. Er vliegen ook vleermuizen rond, maar tijdens ons bezoekje zagen we er maar ééntje.
DSC02996DSC03014

Annecy: een heel mooi stadje, het oude centrum althans. Beetje Venetiaans karakter door het riviertje dat de stad doorkruist en de mooie authentieke gevels met bogen. Het meer is ook de moeite, zeker met het zicht op de bergen rondom. De buitenwijken zijn grauw en grijs en daar wil je liever zo snel mogelijk weg helaas… Dus op een uurtje of 2 heb je het daar wel gezien…
DSC03044DSC03049

DSC02587

Lac de Monteynard: voor dit meer hadden we wel een lange rit over en dan voornamelijk omwille van een voetgangersbrug die opgehangen is in een kloof. Er zijn twee zulke bruggen, maar beiden zijn te bereiken na een stevige wandeling. Met onze 4-jarige vonden we één zo’n wandeling (in totaal 6 km heen en terug) al meer dan voldoende, ’t ventje kan nog niet zo ver stappen zonder te beginnen zeuren 😉 Alleszins enorm de moeite! Na de wandeling zijn we nog 50 km rond gereden om ook de andere brug te zien, maar tegen dan lag Seppe stevig te knorren in de auto, zodat we ons toch maar niet opnieuw aan een wandeling ernaartoe gewaagd hebben.
DSC02822DSC02841DSC02876

Funiculaire de Saint Hilaire du Touvet : na een spectaculaire rit doorheen het Chartreusemassief kwamen we aan het kleine plaatsje Saint Hilaire du Touvet. St Hilaire ligt op een hoogte van 600 m en was vroeger zeer moeilijk bereikbaar. Tot men op het ludieke idee kwam om vanuit het dal een treinspoor aan te leggen dat verticaal de berg opging tot in Saint Hilaire. De hellingsgraad bedraagt maar liefst 83%! Ondertussen ligt er natuurlijk een weg naar Saint Hilaire en sindsdien is de funiculaire een toeristische attractie en een handig transportmiddel voor de paragliders die vanop Saint Hilaire naar beneden springen en daarna weer naar boven willen. Heel leuk om een ritje mee naar beneden en weer naar boven te doen!
DSC02925DSC02930DSC02938DSC02953
Watervallen Cirque de Saint-Mère : een mooi plekje in het Chartreuse-massief waar je naar een cascade van verschillende watervallen kan kijken. Enige nadeel: niet te doen met een kleutertje dat nog geen zware wandelingen aankan. Zelf bleef ik dus tot op het laagste niveau (1 waterval) terwijl ventje iets avontuurlijker de tocht naar boven aanvatte om wat meer te zien. Tot hij verloren liep en dan maar weer terug naar beneden kwam en tot de conclusie kwam dat hij ze toch niet allemaal gevonden had 😉

DSC02901

Les Labyrinthes de Hauterives: een uitstapje naar de Drôme toen het slechte weer gearriveerd was. Daar was het die dag nog goed weer. Een superuitstapje voor onze Seppe. In het labyrinthencomplex stonden nl allemaal dinosaurussen opgesteld en dat vond ie echt geweldig. Voor ons gewoon een leuk ontspannend uitstapje.
DSC03143DSC03173

Les Gorges de Fier: de perfecte uitstap op een regendag, zo ondervonden we zelf. Niet ver van Annecy loopt de rivier de Fier door een smalle kloof. Dankzij een vlonderpad kan je erdoor wandelen. Op de dag dat we gingen, had het de nacht ervoor heel hevig geregend en de rivier stond dan ook gezwollen en was wild. Het effect was geweldig om zien en te horen vooral. De kloof zelf is prachtig om door te wandelen en dat het op dat moment regende, daar hadden we niks last van. Heel mooie ervaring.
DSC03228DSC03232

Lac d’Aiguebelette, Lac de Paladru en Lac du Bourget: onze camping bevond zich in de buurt van deze 3 meren. Op het eerste deden we een kanotocht (met een kapot fototoestel tot gevolg, gelukkig het kleine oude toestelletje), de overige twee bekeken we enkel eens van aan de kant (omwille van het slechtere weer toen). Aan het Lac du Bourget ligt ook de Abbaye de Hautecombes. Tourist trap! Vermoedelijk niet altijd, maar nu dus wel. De abbaye was niet toegankelijk (op de kerk na) omwille van verbouwingswerken. Dat staat nergens op een site of wat dan ook, dus we deden de rit van 50 minuten voor niks helaas… Gelukkig passeerden we in het terugrijden wel langs Chanaz, wat een leuk dorpje aan de Rhône bleek te zijn, waar we konden lunchen en een wandelingetje maken.

DSC02781
Lac d’Aiguebelette

Al bij al een heel deugddoende vakantie dus, in een mooie regio waar heel wat te zien was. Zo weer een stukje Frankrijk ontdekt. Ik ben benieuwd waar we volgend jaar gaan belanden Smile

Advertenties

2 gedachten over “Vacance en France 2014

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s