Gelezen – De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren van Haruki Murakami

Aaaah zomer! Een periode dat de tv en laptop met plezier eens ver buiten het zicht belanden en ik in de plaats met een boek mezelf op m’n terras nestel. Voor mijn verjaardag kreeg ik van een vriendin een pareltje in handen: de nieuwste Murakami! Het duurde nog geen dag of ik begon er gretig in te lezen, en kon niet meer stoppen…

De eerste zin van het boek trekt meteen de aandacht: ‘Vanaf juli van zijn tweede jaar aan de universiteit tot januari van het jaar daarop was er geen moment van zijn leven dat Tsukuru Tazaki niet aan de dood dacht.’ Pfoe, dat wordt zware kost, was mijn eerste idee. Niet hoor. Heel snel kom je te weten wat er misgelopen was bij Tsukuru. In de middelbare school trok hij op met twee jongens en twee meisjes. Tsukuru was letterlijk de kleurloze van het vijftal, de anderen allemaal “gekleurd” met een naam die in het Japans letter rood – blauw – zwart en wit betekenen, terwijl Tsukuru “de maker” wil zeggen. Dat vriendengroepje was zijn leven, de eenheid en samenhorigheid wordt in het boek uitgebreid beschreven. Als vijf vingers aan één hand, elk had de andere vier nodig en de andere vier waren incompleet zonder nummer vijf. Maar wat dreef de andere vier dan om Tsukuru van de ene dag op de andere zomaar uit het groepje te zetten? Plots willen ze hem niet meer zien of spreken. Tsukuru blijft alleen achter. Een gebeurtenis die hem elke zin in het leven ontzegt, tot hij zich herpakt en zijn leven alleen verderzet in Tokyo. Maar de pijn van zijn verbanning blijft, waardoor hij niet in staat is zich nog aan anderen te binden.

Ruim 16 jaar later ontmoet hij Sala. Voor het eerst wordt Tsukuru verliefd. Maar Sala merkt dat hij een zware last van het verleden meesleurt en kan hem overtuigen de oude vriendengroep weer op te zoeken. En dan vat Tsukuru zijn tocht aan, op zoek naar antwoorden. Al snel blijkt dat de werkelijkheid verschillende dimensies bevat, dat droom en werkelijkheid soms akelig dicht bijeen liggen, en dat iedereen op zijn manier de dingen beleeft en interpreteert.

Een enorm intrigerend boek waar ik eigenlijk niks negatief over kan zeggen. Het verhaal boeit en beklijft, ook al is het eigenlijk een simpel verhaal over een zoektocht naar antwoorden. Een absolute aanrader!

haruki

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s