Winterjogging in Hofstade

Afgelopen week was een trainingsweekje met ups and downs. Dinsdag m’n eerste “snelheidstraining” in eeuwen. Niet dat het zo’n spectaculaire training was. Een rustig duurloopje van 60 minuten met 10 x 1 minuut versnellingen ertussen gelapt. Die training ging naar mijn gevoel supergoed, maar m’n hartslag zit nog wat te hoog. Sinds begin dit jaar train ik weer met de hartslagmeter en da’s best wel confronterend. Het valt op dat mijn conditie nog ver beneden alle peil zit. Gelukkig nog tijd zat tot de marathon van Zeeland om die weer wat op te krikken.

Vrijdag stond er een korte tempoloop van 50 minuten op mijn schema. Net die dag stond er een ijskoude felle noordoostenwind en op sommige stukken aan m’n werk (ik trainde onder m’n middagpauze) had ik die wind frontaal tegen. Heel lastig om het tempo goed aan te voelen. Wat nog lastiger was…m’n longen protesteerden heftig op de koude lucht en ik kreeg weer een stevige aanval van m’n astmatische hoest. Het eerste half uur heb ik die training redelijk oké kunnen doen, maar toen nam de hoest het van me over. Moest letterlijk even de stekker uittrekken en stoppen om “uit te hoesten”, weer op adem te komen en m’n hartslag wat te laten kalmeren. Daarna nog 20 minuten gejogd aan een iets rustiger tempo, met enkele korte pauzes, want door de lichte ademnood rond 30 minuten was het vat echt compleet afgegaan. Weer lesje geleerd. Met zo’n ijskoude wind moet ik gewoon direct vanaf de eerste minuut rustig aan doen en niet op snelheid gaan trainen.

De training van vrijdag zinderde nog de rest van het weekend na, zowel fysiek als mentaal. Met weinig verwachtingen trok ik deze namiddag naar het Domein van Hofstade voor de jaarlijkse winterjogging. Een fijn wedstrijdje in m’n vertrouwde trainingsgebied. Op zich hoef ik daar niet aan een jogging te gaan mee doen, ik ken het Domein van binnen en van buiten. Maar voor 7 euro steun je de joggingclub van Zemst en je krijgt er een prima georganiseerd wedstrijdje voor met alles tot in de puntjes geregeld.

Voor de start eerst even 10 minuutjes rustig ingelopen en oh boy….dit ging niet goed aflopen. Zware benen, ademhaling die piepte, hartslag direct naar de hoogste regionen. Pfftt….ik begon al spijt te krijgen dat ik net daarvoor 7 euro had betaald voor een startnummer. What was I thinking?
Met een zwaar gemoed dan toch maar tussen het volk gaan staan aan de startlijn. Voor mij lachten dames nog dat ze na 5 km wel gingen stoppen om al een aprèske te gaan doen. Goed plan leek me dat.
hofstade3

De jogging bestaat uit twee rondes van 5 km. Eigenlijk de klassieke gemarkeerde joggingroute van 5 km die je altijd daar kan doen, maar voor de wedstrijd lopen ze hem wel in omgekeerde volgorde.
De eerste ronde liep ik in een belachelijk traag tempo. Met in mijn buurt 2 dames die volop liepen te kletsen, zodat ik ondertussen wat afleiding had door hun gesprek af te luisteren.  De eerste 5 km rondde ik zo in dik 32 minuten.
De tweede ronde zette ik even gezapig in, maar gek genoeg leek ik dan pas echt in een vlot goed ritme te komen. Van profiteren, dacht ik zo! Dus stilletjesaan nam ik een beetje meer tempo, niks te gek hoor. De laatste drie kilometer stak ik alleen maar mensen voorbij, wat altijd leuk is. De laatste kilometer duwde ik voluit het gaspedaal in tot gemiddeld 11 km/u, haalde nog 5 mensen in, en 100 meter voor de finish stak ik nog een heer voorbij en kon ik een hijgster in m’n nek net achter mij houden tot aan de finishlijn. Ha! En zo de tweede rond in dik 30 minuten gerond, een mooie negative split dus.

Of hoe het soms toch wat anders kan uitdraaien dan verwacht. Oké, geen straffe 10 km-tijd, maar dat was ook niet de bedoeling. Ik ging deze sowieso maar als training lopen.
Met in- en uitlopen kwam ik vandaag in totaal aan 12,2 km. Best tevreden mee!

accomplishment2

 

Advertenties

Een gedachte over “Winterjogging in Hofstade

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s