doorgelicht

Ja, hier ben ik dan eindelijk weer 🙂 Een maandje blogpauze brengt dan toch weer wat inspiratie, of wat nieuws alleszins.
Vorige vrijdag heb ik me eens laten doorlichten. Plaats van het gebeuren was het Fitlab Nottebohm in Brecht, dat wel gekend staat om zijn grondige aanpak. Het onderzoek houdt in dat ik bij de cardioloog en bij een bewegingsdeskundige op consultatie mocht gaan en dat er een looptest zou plaatsvinden met lactaatmeting.

De resultaten waren alleszins verhelderend.
Eerst op consultatie bij de cardioloog. Voorgeschiedenis verteld, waarbij uiteraard ook m’n pech vorig jaar met de Ziekte van Lyme naar boven kwam. Voor mij eigenlijk de reden om deze doorlichting eens te laten doen, kwestie van medisch verantwoord te blijven sporten. De cardioloog wist me trouwens te vertellen dat Lyme soms restletsels aan het hart kan geven, dus geheel onverstandig was mijn besluit tot dit onderzoek niet. Hij nam een uitgebreide echo en dat bleek allemaal dik in orde.

Daarna bij de bewegingsdeskundige voor wat andere metingen en onderzoekjes. Zo blijk ik een centimeter langer dan altijd gedacht, woohoo! Maar liefst 161 cm groot! Over mijn gewicht en vetgehalte zullen we maar zwijgen. Mijn rompflexibiteit en lenigheid is een ramp (maar gelukkig doe ik nu aan yoga en dat gaat zeker helpen).
Maar dan kwam dé confrontatie: mijn longen. Had al aan haar en aan de cardioloog verteld dat ik heel het jaar door sukkel met allergieën en vaak kortademig ben bij het lopen. De longtest toonde dat laatste ook keihard aan. Mijn longen functioneren slechts voor 80%, terwijl dit 100% moet zijn. Niet goed dus en zeker van invloed op mijn loopprestaties. Dat werd helaas ook duidelijk in de loopproef nadien.

De loopproef moest ik afleggen op de loopband (jakkie), met allerlei draden op m’n lijf geplakt en dan nog een mondmasker op. Dat laatste was allesbehalve aangenaam, maar ik kon er door ademen en probeerde het onaangename gevoel vooral te negeren. Om de 3 minuten werd er dan een bloedprikje genomen om het lactaatgehalte te meten.
De eerste 6 minuten moest ik stappen, dus dat ging nog zonder problemen. Daarna lopen, geen idee aan welk tempo want dat kon ik niet zien. Na dik 10 minuten lopen was het tempo al aardig opgedreven en begon ik last te krijgen van m’n ademhaling. Het mondmasker begon een benauwend effect op mij te hebben, het tempo van m’n ademhaling ging stevig omhoog en ik begon te hyperventileren en kreeg nog amper zuurstof binnen. Licht in paniek riep ik dan “stop” en werd de proef stilgelegd. Eigenlijk net te vroeg, want ik zat nog niet op m’n maximum hartslag en ook m’n lactaatgehalte zat nog niet maximaal. Maar het resultaat was voldoende om wat conclusies te kunnen trekken, dus geheel verloren was de test gelukkig niet.

grafiek van de test
grafiek van de test

De “aanval” kwam toen ik aan 12 km/u zat, mijn maximale wedstrijdtempo (op 10 km). Tevens het tempo waar ik soms intervallen op train. Veel harder dan dat loop ik eigenlijk bijna nooit, omdat ik op dat tempo compleet diep ga qua ademen en dus mezelf in de vernieling dreig te lopen.
Dat was dan ook een belangrijke conclusie na deze test en ook het “harde” verdict van de cardioloog en bewegingsdeskundige bij de nabesprekingen. Door mijn zwakke longfunctie zal ik nooit snel worden. En het hoeft dan ook niet zo verwonderlijk te zijn dat ik al 15 jaar vruchteloos aan het proberen ben om sneller te worden, maar dat het maar niet lukt. Ik heb er 13 jaar (!!!) over gedaan om een 10 km onder de 50 minuten te lopen. De cardioloog zei me dat ik me geen illusies moet maken en dat ik ook niet veel sneller dan dat zal worden. En laat ons eerlijk blijven: die 2 keer dat ik onder die 50 minuten geraakt ben, kwam ik meer dood dan levend over de finish en zo lollig is dat ook niet eigenlijk.
Beterschap zou ik eventueel kunnen bekomen door stevige medicatie te nemen (puffers, dagelijks), maar die hebben dan ook weer bijwerkingen. En dat heb ik er echt niet voor over om een tikje sneller te worden.

Gek genoeg kwam dit verdict niet zo hard aan bij mij. Het was eerder een verklaring voor iets dat me al jaren dwarszat en waar ik nu eindelijk het antwoord op kreeg. Waarom kan een ander na slechts enkele maanden trainen uit het niets zomaar een wedstrijd aan 15 km/u lopen en blijf ik maar trappelen aan snelheden tussen 9 en 12 km/u? Nu weet ik waarom. Die stomme allergieën (waar ik al levenslang aan lijd) hebben gewoon mijn longen verknoeid, waardoor ik geen snelheid kan maken. So be it.

Gelukkig is er ook een positieve kant aan het verhaal. Zo kan ik wel sterker worden op de lange afstand en is marathons lopen iets dat ik gerust mag doen. Want het onderzoek wees wel uit dat mijn basisconditie heel goed is en dat ik aan een trager tempo heel goed functioneer (hartslag en ademhaling blijven dan wel stabiel, met een goede Vo2Max zelfs). Ik mag zelfs ultraloper worden, als ik dat zou willen (voorlopig toch maar niet hoor).
Met andere woorden: groen licht voor de marathon van Zeeland! Dus dan gaan we daar maar voor hé.

justgo

Advertenties

4 gedachten over “doorgelicht

  1. Hi Ruth,

    Ik kan me voorstellen dat het rust geeft dat je dingen nu weet. Het ligt niet aan jou dat bepaalde dingen niet lukken. Zelf heb ik er juist voorlopig voor gekozen om niks te meten of te weten maar vooral te vertrouwen op mijn eigen loopgevoel en lijf. Soms zou ik graag advies vragen maar eigenlijk weet ik het meestal zelf wel en door daarop te vertrouwen kom je verder dan je denkt. Ik blijf je volgen hoor. Ik ben veel te benieuwd naar je loopavonturen.

    Groetjes,

    Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s