Puy du Fou – de must-see in de Vendée

Tijdens onze vakantie in de Vendée zagen we overal reclame hangen voor het themapark Puy du Fou. Aan de receptie van de camping hingen er posters, lagen er folders en bleek dat we er ook met wat korting tickets voor konden kopen. De ticketprijs van iets meer dan 30 euro per persoon deed ons toch wat twijfelen en we vreesden een tourist trap van jewelste. Maar ja, het was blijkbaar wel hét ding van de Vendée, dus lieten we ons vangen. En daar hadden we geen seconde spijt van. Puy du Fou is gewoon een must-see, niet te missen. Dus als je eens daar in de buurt bent: doen!

www.loirelife.com
http://www.loirelife.com

Puy du Fou ligt aan het plaatsje Epesse, in het oosten van de Vendée. Vanuit ons verblijf toch al snel 1,5 uur rijden en het loont de moeite van te arriveren tegen het openingsuur van het park. Vroeg opstaan dus, voor één keer in de vakantie mocht dat al eens. We wisten niet goed aan wat ons te verwachten. Volgens de brochure zouden we een 5-tal shows te zien krijgen telkens rond een bepaald thema in de geschiedenis: de ridders, de Vikingen, de musketiers, de Romeinen en dan nog een roofvogelshow. Dat zijn de hoofdshows. Daarnaast worden er nog wat kleinere shows getoond en zijn er themadorpen waar je wordt ondergedompeld in het verleden (de Middeleeuwen en zo).

Bij de ingang lagen foldertjes met de uren van de shows van de dag (dagelijks anders blijkbaar, vooral omdat de roofvogelshow nogal weer-afhankelijk zou zijn).
Foldertje meegepakt kwestie van direct goed te kunnen plannen. We wilden echt wel proberen de 5 grote shows mee te pikken en dat vergde een uitgekiende planning, routes moesten bestudeerd worden en vooral onze benen ingesmeerd. Het park bleek dan ook IMMENS groot! De arena’s waar de shows werden vertoond bleken GIGANTISCH groot, er konden telkens duizenden mensen binnen per show. We waren al snel na onze aankomst onder de indruk.

We begonnen met de riddershow (the secret of the lance). De show vertelt het verhaal van een ridder die ten strijde moet trekken, zijn vrouw moet achterlaten en haar kasteel wordt aangevallen. Ok, flauw verhaaltje, maar daar draait het niet om. Naast vechtende ridders, was het vergapen aan kasteelmuren die plots in de grond verdwijnen, een gigantische donjon dat te voorschijn komt en 360° rond zijn as draait en mannen die de meest bizarre stunts op paarden uitvoeren.

de muur zakt in de grond en oh...daar staat gewoon ineens een hele donjon
de muur zakt in de grond en oh…daar staat gewoon ineens een hele donjon

Daarna kwartiertje (!) marcheren richting het Vikingen-theater. Waren we al onder de indruk van de riddershow, dan blies de Vikingen-show ons omver. Voor onze ogen zagen DSC04028we een man gewoon verdwijnen (poef en weg was ie) en wat dan nog te denken van een paard dat in brand stond (allé, gelukkig niet het paard zelf hé) en vooral…waar ik nog altijd niks van snap: die viking-boot die na een kwartier uit het water omhoog kwam met een 5-koppige bemanning inclusief. Hoe zaten die mannen heel de tijd onder water? En tegen het einde ging die Viking-boot weer onder water met diezelfde mannen er weer op. Ik pieker me er nog altijd suf over.

adem inhouden!
adem inhouden!

Na de Vikingen hadden we even wat tijd over en verkenden we de dorpen. Rond 14u ging zowat iedereen naar het Romeins theater – no kidding: een volledig nagebouwd Romeins theater. Waar zo’n 30.000 man binnenkon. En de show…het had zowat alles wat je maar kon verwachten: chariot-race met paarden waarbij in volle vlucht wielen in het rond begonnen te vliegen en paarden op de vlucht sloegen (jep, zelfs de paarden acteerden DSC04107mee), gladiatorengevechten, echte leeuwen en een tijger, en dat allemaal met een stevige saus speciale effecten die het allemaal nog spectaculairder maakten. Had ik al gezegd dat we ook hier weer met open mond zaten te kijken. Voor Seppe begon het allemaal zelfs wat te veel te worden (maar zijn enthousiasme werd er niet minder om).

DSC04113Dan was het nog eens een kwartier wandelen naar de show van de musketiers. Dit vond plaats in een gigantisch theater binnen. Van deze show verwachtten we eigenlijk het minste, maar kom…toch maar eens zien. En in het begin was het inderdaad niet echt onze meug. Tot het me begon op te vallen dat de vloer van het podium precies wat nat was. En dat werd maar natter en natter. En plots stond heel dat podium onder water en begon pas echt het spektakel. Dansers, schermers en paarden in harmonie met fonteinen die plots opdoken en een heuse watershow ontstond. Straf.DSC04135

En toen was het al bijna 17u en hadden we zoiets van: naar de vogels of niet? Manlief heeft schrik van vogels, maar hij gaf toch zelf aan wat benieuwd te zijn. Dat was wel weer helemaal naar de andere kant van het domein. Seppe op de schouders dus en weer op stap (uiteindelijk legden we die dag zo’n 15 km af!). Nu kan je een vogelshow vrij saai maken door gewoon wat valken en adelaars en zo wat truukjes te laten doen. Of je kan ze deel laten uitmaken van een heel toneelstuk met een romantisch liefdesverhaal. En zo pakken ze het dus in Puy du Fou aan. Met roofvogels die langs je schouders heen scheren zodat je ze bijna kan aanraken. En met als hoogtepunt: een zeppelin die opstijgt en vanwaaruit tientallen roofvogels komen gevlogen die een hele choreografie doen tot de scène beneden. Impressionant!DSC04186

Puy du Fou is in 2014 verkozen tot het “beste themapark” ter wereld, door de Amerikaanse Themed Entertainment Association. Dat je zo’n erkenning krijgt van een land dat het concept themaparken zowat heeft uitgevonden, dan heb je echt wel iets verwezenlijkt.

Wij waren alleszins blij de uitstap gedaan te hebben.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s