gezien: Spectre, de nieuwe James Bond

Eindelijk nog eens in de bioscoop verzeild geraakt en ’t was ineens voor een knaller van formaat: Spectre. De nieuwe James Bond dus. Niet dat ik zo’n grote James Bond-fan ben die al maanden op voorhand reikhalzend zit uit te kijken naar de volgende film. Ik vind het gewoon leuke films om zien. Eén groot probleem wel: ik ben nadien altijd heel snel de film ook weer vergeten. Geen idee hoe dat komt en ik heb dat dus vooral bij Bond-films voor. Zo was ik dus ook nu weer helemaal vergeten hoe de vorige film – Skyfall – weer in elkaar zat en wat daar gebeurd was. Als je dan weet dat heel het hoofdkwartier van MI6 in die film platgeknald werd en dat Lady Judy Dench ofte M naar het hiernamaals werd gestuurd, was dat eigenlijk een film om niet te vergeten.
Ik was het bij het begin van Spectre dus wel allemaal even kwijt. Gelukkig word je er tijdens de film wel een paar keer stevig aan herinnerd (al was het maar omdat een deel van de film zich afspeelt in het platgeknalde Skyfall-hoofdkwartier).

Spectre dus. De film overvalt je vanaf de eerste minuut. Een feestelijk gebeuren in Mexico met opzwepende muziek waardoor je in je stoel gewoon gezellig mee begint te shaken (ikke toch), om dan na het nodige schiet- en explosiewerk om te schakelen naar een spectaculaire helicopterscène waarbij je zelf bijna misselijk wordt van al dat getuimel. De toon was gezet.

Na de obligate openingsdans (effe het gekweel van Sam Smith uitzweten hier) begon dan het eigenlijke verhaal. De jacht op de kwelduivel. Dit keer de übernemesis van James Bond zelf, heerlijk sluw gespeeld door mijn all-time favoriete villain Christoph Waltz. Een geheimzinnige boodschap zet Bond op het juiste spoor van het genootschap Spectre en in het geniep (want door zijn roekeloze gedrag in Mexico is Bond tijdelijk 007-af) gaat onze James erachteraan. Hij krijgt het gezelschap van  de mooie Madeleine Swann, die ons Vesper Lynd moet doen vergeten (daarom dat ze er af en toe naar verwijzen, ahum). Dat de typische Bond-clichés hierbij af en toe boven komen, hoort er natuurlijk wel bij.

De hele film is alleszins een rollercoaster om u tegen te zeggen. De actiescènes volgen elkaar op in recordtempo en met momenten is het gewoon lekker spannend met een vleugje humor erbij. Dat er zo wel wat foutjes insluipen, vergeven we de makers maar.

Maar nog meer: deze Spectre brengt heel wat puzzelstukjes van vorige films bijeen. Gelukkig had ik een Bond-kenner – manlief – naast mij zitten die me hier af en toe op attent maakte. Hij vond zelfs linken naar de heel oude Bond-films en toegegeven: het zit hier en daar echt ingenieus in elkaar. Je zou al  zin krijgen om heel het gamma aan Bond-films weer te gaan bekijken om daarna nog eens naar Spectre te kijken met een checklistje erbij – zoek de linken!

Voor mij blijft Daniel Craig dé ultieme James Bond. Voor de oudere generatie is er natuurlijk Sean Connery en Roger Moore, maar geef mij nu toch maar den Daniel. Hij heeft het helemaal voor deze rol. Maar ook nieuwkomers Ben Whishaw als de nieuwe jonge Q, en Ralph Fiennes als de nieuwe M, zijn er om te houden. Ze spelen hun rol schitterend en geloofwaardig.

Dus wie weet blijft deze Spectre nu toch iets langer hangen dan de vorige films? Only time will tell.

spectre

Advertenties

3 gedachten over “gezien: Spectre, de nieuwe James Bond

  1. Skyfall was toch zijn ouderlijk huis op het platteland. Zijn ze daar deze film naar teruggegaan (Ik moet iets gemist hebben). Ze zijn wel terug gegaan naar de HQ’s van MI6. Maar dat ze effectief naar Skyfall zijn teruggegaan, kijk dan ben ik dan weer helemaal vergeten !

    1. ?? In Spectre spraken ze over Skyfall alsof dat het oude HQ was, maar ik kan het verkeerd begrepen hebben. Zoals gezegd heb ik een slecht geheugen wat James Bond betreft 😉

      1. haha, ik denk dat we eender zijn. Weet het ook niet :-). Maar Skyfaal (hoor ons praten) maar het ouderlijk huis is wel de band tussen Skyfall en Spectre.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s