Extratrail Spa in de sneeuw

2016 is nu al zo’n twee weken bezig en ik moet toegeven: op loopvlak is dat jaar goed gestart. Ondertussen al zo’n 110 km op de teller. Sommigen doen dat op één week. In december liep ik over een hele maand zo’n 90 kilometer, dus ik ben nu dik tevreden met die 110 op 17 dagen.

Vandaag was dan m’n eerste wapenfeit van het jaar. Op uitnodiging van Christine mee naar Spa getrokken. Mijn man verklaarde me compleet kierewiet. “Je gaat toch niet je leven riskeren in die sneeuw daar”. Maar ’t was net omwille van de sneeuw dat ik er keihard op gebrand was toch te gaan natuurlijk. Zoiets begrijpt alleen een trailloper denk ik.

In Spa heb je de Extratrail-routes, 4 trailroutes die vertrekken vanaf het toeristisch bureau: 5, 10, 22 en 30 km. De 22 km leek me op dit moment nog een brug te ver, 10 km dan weer net te weinig. Dus besloot ik gewoon de 5 en de 10 km te combineren. Christine en de anderen (we waren in totaal met 6) gingen voor de 30 km, dus ik wist al op voorhand dat ik m’n tocht op m’n eentje zou moeten doen. Erg vond ik dat niet, eerder nog eens lekker zen en ontspannend. Niemand om mee rekening te moeten houden, gewoon lekker mijn eigen tempo lopen en genieten.

De eerste 2,5 km ging wel gelijk op met het parcours van de 30 km. Ik probeerde echter niet te hard aan te haken bij die snelle mannen, maar na zo’n 2 km hielden ze toch effe halt dat ik nog even kon bijbenen en een babbel had. Na de splitsing stond ik er alleen voor. Ik kwam nog enkele wandelaars tegen, maar dan had ik echt voor een tijdje het rijk voor mij alleen in een ondergesneeuwd landschap. Wow, echt genieten. Met momenten zakte ik tot diep boven m’n enkels in de sneeuw, uitkijken was de boodschap. Mijn tempo lag bijgevolg echt belachelijk laag, maar liever zo dan dat ik m’n enkels zwaar zou verzwikken of nog erger. Ik was echt diep in de bossen en zag geen levende ziel, hier wou ik echt niet ten val komen.


Na zo’n 5 km raakte ik per ongeluk van het pad af, vermoedelijk omdat een bordje was ondergesneeuwd. Na een tijdje lopen zag ik geen bordjes meer bij een kruising van de paden. Gelukkig had ik de gpx-bestanden van de routes op m’n Suunto gezet. Toch handig die navigatiefunctie. Lastige was wel dat mijn foute route naar beneden liep en ik dus weer terug naar boven moest, grrr… Maar gelukkig raakte ik snel weer op de goeie weg en kon ik zonder verdere incidenten de eerste ronde van 10 km (die uiteindelijk door het fout lopen een kleine 11 km was geworden)  afronden. Ik startte direct aan lus 2 van 5 km, die de eerste 2,5 km weer hetzelfde parcours volgde als de andere routes. Daarna een doorsteekje om de laatste 1,5 km ook weer op de route van de 10 km terecht te komen. Dat doorsteekje was anders ook wel heel mooi, dus de route van 5 km is zeker voor beginnende trailers een toffe, mooie uitdagende route.

Uiteindelijk had ik 16,8 km afgelegd, in een belachelijk trage tijd van 2,5 uur – te wijten aan het gebrek aan conditie (toch wat hoogtemeters betreft) en een laag sneeuw van 30 cm die het lopen heel zwaar maakte en zelfs op sommige vlakke stukken gewoon onmogelijk.
Maar genoten dat ik heb! Dit uitje had ik gewoon echt eens nodig. Lekker ploeteren in de sneeuw, één zijn met de natuur, geen gedoe aan m’n hoofd. Heerlijk genieten zonder meer.

De Extratrails in Spa zijn dus absoluut de moeite om te doen. Ik ga zeker nog terug voor de 22 km en nadien eens de 30 km.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s