Halve Maasmarathon Visé

Wat een idee: een halve marathon lopen bij een temperatuur van 27°C? Ik hou wel van warmte, maar mijn lijf is er nu nog niet aan gewend. Anderhalve week geleden liep ik nog te bibberen in lange tight en een shirt met lange mouwen. Gisteren was dat in korte short en mouwloos shirtje, wat een verschil!
Coach Tiny stuurde me zaterdag nog snel een mailtje met de nodige warmte-tips. Die waren welkom, want dankzij hem ging ik nog snel op zoek naar zonnebrandcrème (een fles van een jaar oud onderin de kast in de badkamer gevonden, oef!), petje, camelbak én last but not least…vaseline tegen de onvermijdelijke schuurplekken.

Beetje stress vooraf

Zondagmorgen om iets na 8 dan de baan op richting Visé. Om kwart na 9 arriveerde ik er al en vond ik een (ietwat illegaal) parkeerplekje pal naast de sporthal. Een pendelbusje kwam al direct aangereden om me naar de startplek te brengen. Wat een service! Ik was helemaal nog niet klaar! Ik moest me nog helemaal insmeren met zonnecrème en vaseline (op de delicate plekskes), een sandwich binnenwerken, banaantje zoeken onderin m’n sporttas en nog wat water binnengulpen. Dus de lieve meneer al maar laten vertrekken met een andere sporter. Nog geen 2 minuten later stond het volgende busje al bij mij om me mee te voeren. Ik kreeg er zowaar bijna stress van!

Dan toch maar het busje ingekropen en 3 minuten later was ik al in het dorpscentrum.. Toen kwam het eerste echte paniekmoment van de dag…mijn petje! Shit, waar was dat gebleven. Ik had het zeker meegenomen met het busje, maar bij het uitstappen was ik het dus kwijt. Nog in het busje? Tja, busje was alweer weg. Dan maar eerst mijn startnummer gaan afhalen en dan terug naar de plek waar de chauffeur me had afgezet.En ja hoor, ik vond de buschauffeur terug, maar geen petje in het busje. Dan maar zoeken op straat en hallelujah…ik zag plots mijn petje bengelen aan een hek! Iemand had het dan toch gevonden. Weg paniek, want met die warmte kan ik echt niet zonder petje.

Ondertussen was het 10 uur en had ik nog een uurtje te spenderen tot aan de start. Ik ben zeker 10 keer naar ’t toilet geweest! Zenuwen! Schrik! ’t Was bloedheet en ik voelde me totaal niet klaar voor deze tocht. 10 minuutjes voor de start toch maar eens een 200 meter gelopen om te zien hoe m’n benen aanvoelden en dat bleek dramatisch slecht. Aiai toch.

Plan van aanpak direct om zeep

Om 11 uur werden we in gang geschoten en ik besloot rustig te starten. Dat besluit heeft welgeteld 50 meter standgehouden. Iedereen raasde er direct vandoor en ik werd meegezogen in de flow. Mijn tempo lag tussen de 10,5 km en 11 km/uur. Veel te rap. Maar mijn benen wilden plots wel meewerken. Oké, plan laten varen dus en gewoon gaan onder het mom van ‘we zien wel waar dit eindigt’.

Het eerste dipje kwam rond 9 km toen we plots een kasseistraat onder onze voeten kregen en die leek echt eindeloos te duren. Ik geraakte mijn tempo kwijt en de hitte viel plots als een baksteen op mij. Gelukkig was er een drankpost op 10 km, waar ik even rustig de tijd nam om te drinken. Daarna geraakte ik weer vlot op weg. Een paar kilometer verder werd het weer eventjes wat lastig door de hitte. De drankpost rond km 14 kwam er net op tijd. Daar nam ik een gelletje en veel water. Het gelletje smaakte erbarmelijk slecht (het was eens iets nieuws, omdat m’n vertrouwde Squeezy’s uitverkocht waren in de winkel), maar ik kreeg er wel vleugels van. Op dat punt kwamen ook de marathonlopers bij ons (die waren 2 uur eerder gestart) om de laatste 7 km op hetzelfde parcours te lopen, en ik bevond me net bij de pacer van 4 uur. Leuk tempo en ik kon vlot mee, het motiveerde me zelfs om met dat groepje mee te lopen.

Rond km 18 moest ik ze toch lossen, omdat de hitte me toen helemaal te pakken kreeg. Even rustig de tijd genomen om nog wat bij te drinken en een extra gelletje te nemen en zo op m’n gemakske naar de finish gehobbeld. Ik had helemaal geen doel qua tijd, dus had op dat vlak geen stress of zo. Maar toch ben ik achteraf wel heel content met het resultaat, een goeie 2 uur 5 minuten. Dat ging dus gewoon stukken beter dan ik vooraf had kunnen dromen. In ‘gewone’ weersomstandigheden was ik zeker onder de 2 uur geëindigd en da’s wel een fijn gevoel. Uiteindelijk heb ik geen stevige snelheidstrainingen of zo gedaan het voorbije jaar.

En is ie dan echt de moeite?

Wat ik dan vond van de Maasmarathon? Want zo noemt die eigenlijk officieel…’marathon’, maar dan ook met andere afstanden (5 – 10 en halve marathon). Mja…iedereen is zo vol van het parcours, maar ik snap niet goed waarom. Ten eerste gaat het parcours amper langs de Maas (pas na 6 km en dat tot 9 km en daarna nog eens een stukje van zo’n 2 km lang). Ten tweede gaat het parcours daarnaast door niet zo’n al te interessant landschap en soms zelfs langs stukjes drukke wegen. Ik zag achteraf op Google Maps dat men een heel natuurgebied zelfs volledig links laat liggen. Jammer vind ik dat. De marathon zelf zou wel meer de moeite zijn, omdat die tot in Maastricht gaat. Maar de halve marathon is in mijn ogen dus iets minder de moeite. Dan is de halve marathon in Sluis of die in Ploegsteert een heel pak mooier om te lopen.

maasmarathon
het satellietplaatje van het parcours

Maar verder niks op aan te merken hoor. Prima organisatie, met ruime drankbevoorrading onderweg, een goodie-bag met drank en eten bij de finish én met een schitterend pendelbusjes-systeem (ook op de terugweg moest ik er amper een minuutje op wachten). De douches heb ik niet getest, ik ben gewoon direct naar huis gereden om thuis te douchen.

What’s next?

Tja, ik ben al aan het broeden op iets. Zo ergens half juni denk ik… Will keep you posted!

 

Advertenties

Een gedachte over “Halve Maasmarathon Visé

  1. Leuk om een blog te lezen van een wedstrijd waar ik zelf ook geweest ben. Het was inderdaad super warm. Veel uitvallers hierdoor gezien. Verwacht mijn eigen blog hierover vanavond online te hebben.
    Groet Chris

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s