Glijden en bibberen

Met nog een goeie drie maanden te gaan voor de marathon van Rotterdam, wordt het stilaan tijd de trainingen een tikje serieuzer aan te pakken. In de aanloop naar de marathon staan er binnenkort alvast drie trails gepland als alternatieve training, elke maand eentje. De combinatie van moeilijkere ondergrond en hoogtemeters zijn een ideaal trainingsalternatief om m’n conditie verder op te bouwen voor de marathon. Dat en het is gewoon ook een pak leuker.

Nadat ik op 1 januari het loopjaar 2017 startte met een relaxte duurloop, ging het er vandaag iets pittiger aan toe. Eigenlijk wou ik gisteren al trainen. Manlief was ’s morgens nog thuis (en ik ook), zodat er toch iemand op onze mini kon letten terwijl ik weg was. Maar dat was buiten een sneeuwlaagje en spekgladde voetpaden gerekend. Om van de ijzige vrieskou nog te zwijgen. Ik heb dan maar geen risico’s genomen en (lichtjes vloekend) de loopkleren weer opgeborgen in de kast. Bleh.

Glibberend intervallen

Vandaag was mijn laatste vakantiedagje en manlief werkte van thuis uit. Zo kon ik onder zijn middagpauze toch de deur uit voor de geplande intervaltraining. Coach Tiny had een reeks van lange intervallen voorzien: 2 km – 1 km – 2 km. Op papier lijkt dat simpel, de praktijk is wat anders. Vooral omdat het er opnieuw glad bij lag. Dat zag ik pas nadat ik al gestart was. Eenmaal het hoekje hier om kom ik een straat waar er amper auto’s rijden. Er lag om 12u ’s middags nog altijd een fijn laagje ijs op het asfalt en daar glibberde ik dus lekker eigenwijs overheen. Pfoe. De opwarming heb ik dan toch maar heel rustig aangepakt, tot ik bijna aan de velden aan de Dreef was. Daar kan ik een ronde van zo’n 3,5 km lopen over overharde paden, die er gelukkig niet al te glad bij lagen, op een paar stroken na. M’n intervallen gingen dus op wat lastigere ondergrond, maar gelukkig belandde ik niet op m’n smikkel.

Op hartslag

Het was al een tijdje geleden dat ik m’n hartslagmeter aanhad en ik was wel verrast. Bij het opwarmen haalde ik amper de 130 en bij de intervallen moest ik moeite doen om over de 160 te geraken. En dat zelfs met de vrieskou. Zou m’n conditie dan toch verbeterd zijn? Binnenkort maar eens een traag duurloopje doen met de hartslagmeter aan. Ik ben die band eigenlijk beu omdat ik er altijd schaafwonden van krijg (en dus een dikke laag antifrictiezalf moet smeren wil ik niet helemaal openliggen achteraf). Maar zeker bij intervaltrainingen is de hartslag wel een nuttige indicator om te zien of de training wel goed verloopt en of m’n herstel tussen elke versnelling goed is.

Bijna  twee jaar geleden liet ik m’n hartslagzones eens opmeten in een trainingslab. Of die waarden nog altijd relevant zijn, is me niet duidelijk. Alleszins kan ik tegenwoordig wel snellere tempo’s lopen binnen dezelfde hartslagzones. Toch een goed teken, lijkt me.

Bibberen 

Dat het wel ijskoud is om buiten te gaan, daar moet ik geen tekeningetje bij maken zeker. Op een Facebook-groep kwam ik de vraag tegen hoe een mens in godsnaam gemotiveerd blijft, om er in deze condities door te trekken. Eerlijk gezegd…ik heb er ook niet altijd zin in, maar hou wel de marathon in gedachten om me te motiveren. En het is maar gewoon koud weer en momenteel reageren mijn longen vrij goed (dat was in december een bepaalde periode even anders). Ik heb snel last van astma-aanvallen en zeker vrieskou lokt het soms uit. Ik ga wel als een halve eskimo naar buiten en het duurt gemakkelijk een kilometer of twee eer ik een beetje opgewarmd ben. Maar de voldoening achteraf maakt het telkens de moeite waard. Dus gewoon gaan, met wat warmere kledij om je lijf lukt het zeker wel!

itscold

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s