Opbouwen!

Nog iets minder dan twee maanden te gaan voor de marathon van Rotterdam. Op Facebook volg ik een groepje met allemaal deelnemers aan deze marathon. Tot mijn verbazing zie ik daar heel wat leden al duurlopen van 30 km doen, nu al. Zo ver ben ik nog niet. Wat voor zin zou dat ook hebben? Als ik nu al wekelijks een dertiger zou doen, ben ik uitgeput en geblesseerd tegen 9 april. Nee, die valkuil, daar trap ik al lang niet meer in. De eerste helft van maart is nog ruim op tijd om een drietal keer tegen de 30 km aan te tikken. Pas dan is die extra trainingsprikkel ook pas nodig om klaar te geraken voor de marathon. Dat is toch mijn ervaring…

Drie weken 

De Aalter-trail was de eerste deftige lange training in januari. Daarna volgde een weekje ‘rust’ en vorige week zondag ging week 1 van drie weken opbouwen in. Die dag liep ik 23 km rustig op m’n eentje. Nog steeds met versleten steunzolen en dat voelde ik wel in mijn heup en hamstrings. Maar gelukkig niet zodanig dat het lopen me niet afging, integendeel. Na die 23 km was ik niet noemenswaardig moe en in de namiddag ben ik nog met het gezinnetje wat gaan wandelen.

Die duurloop ging voor een keer eens helemaal een andere richting uit dan ik gewoon ben. Via het fietsknooppuntennetwerk had ik een route uitgestippeld die me naar Haacht en Wespelaar bracht. Er waren wel een paar saaie stukjes in, maar toch ook wel wat afwisseling om de training vrij vlot te laten verlopen. Onderweg zag ik twee wilde hertjes dartelend in een weide, ik slaagde erin een ietwat vage foto te maken. Ik was niet alleen daarmee, een mountainbiker wipte ook spontaan van zijn fiets om een foto te maken en we moesten er samen even om lachen.

Vandaag dan week 2 en het werd maar een tikje langer. Dat komt omdat de training van vorige week eigenlijk al een beetje te lang was geworden. Dit keer wel weer gewoon naar m’n getrouwe Domein van Hofstade (de foto bovenaan dit artikel trok ik daar vanmorgen). Daar met een hele bende Heidejoggers 10 km samen gelopen en dan weer naar huis. Na 24,3 km was ik weer aan m’n deur, wreed content. Deze keer had ik wel mijn nieuwe steunzolen in. Vrijdag droeg ik ze een eerste keer voor een uurtje loslopen. Dat was stevig wennen. Twee robuuste steunblokken onder m’n voetzolen die dat al een hele tijd niet meer gewend waren , dat pikte. Het is me nu echt wel duidelijk dat m’n vorige steunzolen compleet versleten waren en niks steun meer boden.

Bijna blarenleed

Vanmorgen had ik dus als voorzorg goed mijn voeten ingewreven met anti-frictie-zalf en daar heb ik geen spijt van gehad. Na een uurtje begon de wrijving de kop op te steken en had ik het gevoel dat er zich blaren aan het vormen waren. Een typisch verschijnsel bij het inlopen van nieuwe steunzolen. Die dingen moeten zich toch wat naar je voet zetten en dat duurt een paar weken. Met de vorige heb ik zo een maand lang moeten smeren en tapen en liep ik de Mont Blanc Marathon uiteindelijk met twee knoerten van blaren en ingetapete voeten (ik had de nieuwe steunzolen toen pas drie weken voor die marathon, dus beetje te laat om deftig in te lopen). Soit, vandaag viel het gelukkig nog mee. Heb wel een tijdje een brandend gevoel gehad, maar bij thuiskomst bleken er gelukkig toch nog geen blaren te zijn. Hopelijk blijft dat zo.

Volgende week staat week 3 van het opbouwen me te wachten en dat wordt een hele leuke: de Charlepoeng Trail, goed voor 26 km ploeterplezier! Ik kijk er al naar uit!
En daarna…een weekje relatieve rust alvorens we echt keihard opbouwen richting marathon!

 

 

 

Advertenties

4 gedachten over “Opbouwen!

  1. ja… altijd weer bijzonder om te zien hoe naders iedereen het aanpakt. Ik verbaas me ook over de behoefte van anderen om nu al 30-ers te lopen. Bovendien train ik op tijd, niet op afstand…. succes!!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s