Iets te enthousiast bezig

Het is al een rustig weekje geweest. Daar zat Thomas de Storm voor iets tussen, maar ook een afspraak die ik vandaag (vrijdag) had voor een lactaattest. Voor zo’n test mag je de dagen voordien geen al te gekke dingen doen. Kwam die storm dus toch wel mooi op het juiste moment! Twee excuses om het eens rustig aan te doen. Enkel dinsdag deed ik een rustig herstelloopje van zo’n 9 km en dat ging vlotjes, zo twee dagen na de Charlepoeng Trail.

Algehele doorlichting

Die lactaattest dus. In maart 2015 deed ik dat een allereerste keer. Ik trok toen naar Fitlab Nottebohm in Brecht, omwille van de goeie ervaringen daar van andere loopvriendjes. Het was toen een heel leerrijke ervaring. Zo ontdekten ze er dat mijn longcapaciteit ondermaats is en dat ik een lichte vorm van astma heb. Een eye-opener, want het verklaarde waarom ik na 15 jaar lopen nog altijd zo traag als een slak was.

Nu twee jaar later leek het me een goed idee om nog eens te gaan testen, om te zien of mijn hartslagzones nog altijd goed zitten en of ik gewoon in ’t algemeen wel goed bezig ben.

Het onderzoek in Fitlab is grondig. Er komt een cardioloog en sportadviseur bij te pas, ze nemen een ECG in rust en in actie, een hart-echo, je bloed wordt afgenomen voor verder onderzoek (dat is vrijwillig, maar kan m.i. nooit kwaad) en je wordt langs alle kanten gemeten, gewogen en op lenigheid getest.

Op enkele fronten scoorde ik beter dan twee jaar geleden: ik ben 6 cm in heupomvang verminderd (en ook ettelijke kilo’s vermagerd) en ben een tikje leniger (dat dagelijks stretchen helpt dus wel degelijk). Qua vetpercentage blijf ik wel status quo, maar zit ik niet in een rode zone of zo. Nog twee kilootjes eraf en ik zit op mijn perfecte marathongewicht. We weten wat doen.

Mijn longen zijn er nog altijd even desastreus aan toe als twee jaar geleden, geen verbetering maar ook geen verslechtering. Dat merkte ik zelf ook al wel. Maar omdat ik er al zo lang mee leef, gebruik ik ze wel zo optimaal als mogelijk en de cardioloog stelde me ook nu weer gerust. Gewoon goed op letten, niet te snel (willen) gaan en dan kan er niets gebeuren.

Lactaattest

Na alle vooronderzoekjes moest ik de loopband op. Normaalgezien krijg je dan, naast een hele resem kabels om je ECG in actie te nemen, een monsterlijk mondmasker op om tijdens het lopen de Vo2-Max te meten. Twee jaar geleden kreeg ik door dat ding een stevige paniekaanval omdat ik in ademnood kwam. Daardoor was de test niet echt 100% gelukt. Bij het zien van die maskers bekroop me vandaag weer dat beangstigend gevoel. Na overleg met de cardioloog en de sportadviseur besloten we de test te doen zonder het masker. Geen Vo2-meting dus, maar ik kwam vooral voor mijn hartslagwaarden en melkzuurmeting, dus echt erg vond ik dat niet. Ik weet zo ook al wel dat mijn zuurstofopname niet optimaal is.

Doordat ik al een pak relaxter was omdat ik geen masker op moest, verliep de looptest heel goed en kon ik volledig maximaal gaan. Ik klokte af op een maximale snelheid van 13,5 km/u (in 2015 haalde ik nipt 12 km/u) met een lactaatgehalte van bijna 9 mmol. Mijn omslagpunt lag op 179.

De resultaten leken dus best wel goed zo op het eerste zicht. En dat werd bevestigd door de sportadviseur. Ik kan alleszins wel meer aan dan twee jaar geleden en kan sneller en dieper gaan.

Maar de grafiek van het lactaatgehalte was eigenlijk niet zo heel positief. Ik ga al heel snel over de anaerobe-drempel heen, waardoor ik dus snel richting verzuring ga. Voor korte afstanden is dat allemaal niet zo’n probleem, maar als je voor een marathon traint is het niet zo gezond als je meer dan 30 km in het rood loopt. Op dat vlak scoorde ik wel wat slechter dan twee jaar geleden.

blogtest

Te enthousast

Oorzaak van dit verval? Gewoon te enthousiast aan het trainen aan een te snel tempo. Dat heb je dus als het gevoel al weken en weken goed zit…die hartslagmeter belandt ergens in een hoekje en de trainingen gaan ‘op gevoel’. De voorbije weken trainde ik heel vaak aan tempo’s van meer dan 10 km/u, tot tegen 11 km/u aan, ook op dagen dat het eigenlijk wat rustiger moest. Maar hey…het gevoel zit goed, dus wat is het probleem, zou je zeggen? De valkuil is dan dat je onbewust roofbouw begint te plegen op je lichaam. Zonder het te beseffen was ik beetje bij beetje mijn basisuithouding aan het verknoeien, door altijd te snel te gaan.

easy2Even een stapje terug dus. De komende weken in aanloop naar de marathon moet ik terug wat meer in zone 1 trainen, om mijn basisuithouding te herstellen. Eén keertje per week mag ik natuurlijk wel snelheidstrainingen doen, maar ook dit in de juiste hartslagzones. Een beetje inhouden om daar op 9 april volop de vruchten van te plukken. De marathon zelf doe ik dan best in hartslagzone 2 en dan wordt het een succes. Welke eindtijd? Who cares…

Bij thuiskomst deze namiddag trok ik direct enthousiast (oeps) mijn loopschoenen weer aan voor een fijn rondje van 10 km. Mét hartslagmeter en mooi binnen zone 1 gebleven. Wat ben ik toch een brave leerling…

Ook interesse in zo’n grondige doorlichting en lactaattesten? Meer info vind je op de website van Fitlab.

 

 

Advertenties

4 gedachten over “Iets te enthousiast bezig

  1. Heel herkenbaar verval.. hier idem ditto.. m’n basis lactaat zit al te hoog en nu met langzamen loopjes en rustig aan opbouwen is het de bedoeling om m’n basis lager te brengen. Veel succes met de verdere voorbereiding!

  2. Ik ben net terug van mijn lactaattest op de VUB en heb net hetzelfde voor. Begin veel te vlug te verzuren. Maar ik kan wel sneller op een korte afstand dan 6 jaar geleden. Daar ben je niets mee als je voor een marathon traint. Dus nu 6 weken niet lopen boven een hartslag van 145. Terug basisconditie opbouwen. En ik maar denken dat ik goed bezig was…

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s